Arty in Glasgow

Så förra veckan hade vi våra två riktiga skoldagar.  Jag hade min allra förtsa RIKTIGA kroki lektion. Alltså hel naket, inte att läraren ställer sig o modellar fullt påklädd, utan med en inhyrd nakenmodell vid namn Adam denna gång. Det var väldigt kul och lärorikt. Vi skulle bara titta på modellen, inte ens ett tjuvkik på pappret, så min skiss såg ut som en väldigt kissnödig Homer Simpson i unga dar. så när vi kom hem från skolan i torsdags blev det stor shopping på Art store, känner mig som en riktog konstnär när jag går omkring med min portfolio i A2 format med allt dess innehåll, hoppas bara att verken såsmåningom också kan kännas konstnärliga :)

I torsdags började också Merchant City Festival. Vi bor som sagt mitt i Merchant city så det var nära o bra, vi har kunnat höra musik och se lite teaterspel ifrån vårat fönster under hela helgen. Festivalen varade ända till söndagskväll. På torsdagskvällen dissade vi dock festivalen och bar oss (jag, julia och michal) iväg till west end där vi mötte upp Hedda och Mimmi på en fullproppad bar med studenter. De hade självklart kopparbergs och absolut vodka fulltproppatt på en hel hylla i baren.

Första åkturen med tunnelbanan, på väg till Hedda och Mimmie i West End!

Hedda och Mimmi med den svenska hyllan i bakgrunden till vänster.

Sedan skulle vi bege oss iväg till en union men där var det en väldans kö! typ 5 människor i bredd och 30 meter i längd - lååång kö! Men vi lät int edet stoppa oss så vi drog vidare till Viper! Det var en rolig kväll med mycket fuldans, tydligen är jag o julia väldigt synkroniserade när vi dansar enligt michal, så nu har vi sagt att vi ska öva in en väldigt synkroniserad dans alla 8 som vi ska köra nästa gång vi är ute :) Jag o julia lyckades också, tillslut, nå vårt mål med kvällen: att få våra fina fejs avfotograferade för att visas på deras hemsida! - Yess! När vi kom in på Viper var det förtsa vi såg stora skärmar med foton av väldigt uppklädda tjejer och killar i deras bästa poser(köttmarknad), jag och Julia kände verkligen att det vore vår största önskan den kvällen, så nog vart vi glada när vi iaf får vara med på hemsidan! ;)

Michal med kvällens ragg Clyde.

På fredagen var det lugn förfest hemma hos oss och sedan utgång på en av festivalens uteställen The Manchester club.(vi skulle bara gå ut där det var gratis)

Anna, Johan och Alida påväg till The Manchester club.

Björn var väldans trött och det var väldans dött på stället så vi drog vidare men grabbarna grus blev trötta och tog sig hemmåt. Det var då det hände, vi  5 tjejer (vi har omvandlat Michal den här helgen, det har blivit mycket sex and the city, kladdaka och tjejfilm, han lyssnar nu till namnet Mitsy) mötte en trevlig britt och hans små kompisar som bjöd hem oss till deras flat, vi tänkte att de nog inte var så unga som de såg ut, men när det visade sig att deras flat var en student korridor så förtod vi att de nog var rätt unga ändå. Sådär runt 18..

Det kändes precis som en högstadie fest. En upplevelse helt enkelt.Men vi fick iallafal prata lite engelksa :) och Mitsy  lyckades få Culloms nr! weiie jag fick nöja mig med lille Dougies nummer och hela min arm ner kladdad med Ross namn som jag såå lovade att ada på facebook, får se hur det blir med det.. kvällen avslutades med två avsnitt sex and the city väl hemma i vår lite fräschare lägenhet.

På lördagen bar vi oss ut lite på festivalens festligheter dagtid. Vi kolade på Two Urbanologists, det var två fransmän som gjorde ett teater framträdande utomhus, en som klättrade omkring på fasaderna och en som sprang nedanför och gjorde olika ljud till. Väldigt bra var det! sen blev det en lunch middag på gramofon, där ägaren fortfarande inte kommit över att vi åt pannkakor med grädde och klargjorde att han vägrade servera oss pankakor något mer, trevlig prick det där :) Sedan blev det lite konstutställningar och annat.  Kvällen blev lugn med kladdkaka, mycket sex and the city och en tjejfilm såklart!

Two Urbanologists.

På söndagen gick vi till en marknad Alida och Anna sett dagen innan, den visade sig inte slå Paddys market men de hade bra filmer billigt :P sedan blev det lite fotoutställning och en flamenco utställning där kitsch (hur d nu stavas) mötte art. Det var en flamenco kvinna i en plast bubbla som dansade runt och läste i en bok. Hela bublan var fylld med olika grejer tillhörandes flamencon. Det var rätt coolt faktiskt.


Kvällen innehöll också här kladdkaka, sex and the city men en thriller till film och så Björn förstoss! som kom förbi så Michal kunde få vara Michal för en kväll.

I helgen är det planer för en tripp up north! till the highlands mer bestämt, får se hur det blir med det.. Nu ska jag hem och skissa av någon av mina kära flatmates!

Ännu en dag med sol(ovanligt stark), moln och fika

Idag vaknade jag med solen skinandes rakt i ansiktet! Inte ett moln syntes på himmelen, alla blev vi på bra humör! Jag, Julia, Anna och Alida tänkte "detta blir en perfekt dag att gå till parken och picknicka eller bara sitta i solen". Men så dags till att ta oss ut genom dörren kom molnen och med en väldans fart också. Vi hann precis fram till Glasgow Green när himlen var tjock av moln och det började blåsta kallt. Brrr. Så det blev att fota allt sevärt snabbt och sen gå hemmåt och byta om till varma koftor och halsdukar. Jag och Julia sitter nu med varisn varm god choklad på ett mysigt cafe i närheten av den super bra vintage affären Mr Ben och Bistro Grammofon. Kanske detta är ännu ett nytt stammis sälle? Vi får sitta hur länge vi vill på nätet, verkar ju inte som vi lyckas hitta nåt bra internet att skaffa till vår lägenhet, Dongel är ju ett alternativ, men dock ett dyrt ett..

Kvällen vet jag inte vad den kommer bjuda på, kanske en film från våra 30 filmkanaler.. :)


Min fina sov hörna i morgon ljuset (eller mittpådagen ljuset).


Morgonglada Julia.


Jag i min fur på vår "kommautpågenomfönstret" terass.


Vår annorlunda innergård.


Vår husfasad. Vi bor högst upp i mitten bakom den lilla tornliknande saken.

En ny vecka = nya tag. Eller inte!

Känns lite konstigt såhär, att det är en ny vecka men att vi inte börjar skolan förens på onsdag. Det blir känslan av att "Jaa, en nya vecka, helgen är slut men justja! vi har ju två heldagar kvar!"

Helgen har bestått av ovanligt vackert väder. Vanliga dagar brukar vi tycka det är soligt när man ser en ljusfläck bakom molnen, men denna helg har  strålat i sin vackraste glans. På lördagen var det flera små fält av blått och i söndags och idag ännu lite större fält av blått, det har räckt med en tunn kavaj och barnen man ser går i shorts och t-shirt även om jag inte skulle välja det, kanske lite väl för optimistiskt.  lördagen spenderades med michal och eva, vi gick till the organic food festival och provsmakade allt gratis som fanns :P på kvällen blev det stor kok. vi hade nämligen bjudit över Björn, Carolina och johan på middag, så sammanlagt blev vi 10pers. jakob, julias pojkvänn är nämligen också här på besök. Men det var inga problem att rymmas i köket, vi fick lugnt plats 7 personer :) det blev super god grönsakspaj á la Eva och kladdkaka á la Julia till efterrätt. Mycket trevligt och gott!


Söndagen började med brunch på stammis stället Gramofon. Pankakor för nästan hela slanten dock utan marple sirype som upprörde kocken rejält han fick inte bara servetrisen att be oss tetsa med sirap på utan sa också til michal på skarpen när han frågade om papper och sen  när vi skulle gå så frågade han oss buttert om vi svenskar aldrig hade sirap på, o vi bara "ehh nej".


Sedan fick vi för oss att vara lite kulturella och gick till the museum of modern art (som vi bor typ granne med) Där möttes vi av denna vackra tegeltygsbitsvägg och lite andra fina konstverk.


Sedan testade vi suround ljudet i lägenheten med en filmkväll. Braveheart såklart!


Idag har det sprungits lite på stan och kopierat nycklar och sedan kommit hem till en dysterstämning i lägenheten. Eva och Michal har helt plötsligt fått ett nekande på deras lovade studio som de skulle ha flyttat in i nu på fredag. Störda mytomaner och motsägare är vad dem är! (de som skulle hyra ut studion alltså, inte Eva och Michal). Så nu håller vi alla tummarna på att de ska lyckas hitta en ny lägenhet. Det har ju inte visat sig vara det enklaste att hittat någon som vill hyra ut i mindre än 6 månader.

Nu ska vi bege oss till IKEA och handla loss på nödvändiga saker, jag måste köpa mig ett täcke, eftersom de täcken som fanns i lägenheten var helt ner kissade(euhh), och lite annat smått och gott till lägenheten :)

19 september - Dagen med stort D

Så i fredags var det dags för oss att flytta till vårt kommande hem. Men det var inte förens halv fyra Julia och Anna skulle hämta nyklarna så vi beslöt oss för att, istället göra en till dag med shopping, gå en runda längs river clyde och fota.




Efter att ha strosat en bit börjar Alida hoppa högt av glädje! Hon har nämligen möts av den ljuva blicken av loppmarknad.


Så det råkade bli lite shopping ändå denna dag.. Efter att jag fyndat en kavaj, tre par örhängen, ett halsband, en portmonä och en väska för 8 pund sammanlagt så stötte vi på en vintage store!!! Där jag hittar en underbar fake fur, som ska få värma mig kalla höst nätter. . Och ägaren (tror jag, kändes som det) var väldigt hjälpsam och trevlig, han gav mig en lapp på andra bra second hands i west end. Blir garanterat fler besök där.

Men inte nog med att vi hittat alla dessa fynd så fick vi ju tillsut flytta in i lägenheten.

Min vy från min sovplats i hörnet. (Det är min nyinköpta fur som ligger till vänter i bild)

Dagen var inte slut här utan vi begav oss i full fest mundering iväg till Johan och Björns lägenhet 10 min promenad bort på inflyttning/födesledagsFEST.

Bagerskan Carolina (hon hade gjort en super god jordgubbstårta och de godaste croatsierbullarna, jag smällde i mig fyra st :P) och födelsedagsbarnet.

Inflyttningspresenten "Whos naked?".


Michals skjorta ser självlysande ut.

Mot slutet var det bara fyra tappra själar (jag, Eva, Michal och Johan) som begav sig ut på Glasgows alla underbara uteställen. Vi hamnade först på the Banker och sen ner i Bamboos dåliga luftkonditonerade källare. Det första man möttes av i trappan ner var en varm lukt av svett. Alla ställen vi varit på har börjat på B; Boho, Banker och Bamboo, tror den boksaven är lika med att undvika, de ställen som börjar på den bokstaven har inte bådat så gått hittills..

One day left

Tjohooo nu är det knappt en dag kvar tills vi, the fantastic four, kommer att bosätta oss på adressen: Ingram street 149 Merchant City! Imorgon kl halv 4 hämtar Anna och Julia nycklarna:P Sedan blir det att snabbt göra sig i ordning för födelsedagsfest /inflyttningsfest hos grabbarna grus (Johan och Björn) det är Björn som blir hela 23 år gammal!

Igår var vi på vårt stammis ställe Bistro Gramofon, vi blev dock inte alla nio, Michal och Eva var på blues (eller enligt Johan: opera) konsert. Medan de såg på en mysig gammal gubbe på en scen, spenerade vi kvällen med en annan mysig gammal gubbe: kocken och ägaren till Gramofon. När vi var på väg att gå började han socialisera för fullt. Han berättade för oss var de bästa pubarna, giggsen och klubbarna i Glasgow ligger. Han var tydligen gammal klubbägare. Så nu har vi alla trixen för att ta oss in på de roligaste ställena billigt och på rätt dagar! Han var en väldigt pratglad gubbe och fortsatte berätta för oss varför Celtic och Rangers är så stora i hela världen och varför vi svenskar aldrig är med i krig: att vi helt enkelt sköter oss själva och låter andra sköta sitt och att vi inte är så religösa av oss men om vi är det så låter vi andra tycka olika. Stämmer rätt bra eller? :)

Han har tydligen också en kompis som kanske kan fixa gigg till Annas komisars band i Norrköping. Bra kille att känna helt enkelt, så vi tänkte ta en brunch där med pankakor på söndag för att smöra in oss ännu lite mer (han får ju inte glömma bort oss :S ). När vi väl ska ta oss iväg på färd runt i Skottland kunde han mer än gärna berätta för oss var vi borde åka, så vi inte ser skit (han tycker exempelvis att Ayr är skit, men det gör ju vi med).

Igår stötte vi också på två super söta killar! De jobbar på en affär vid namn Joy, där jag och Alida numera är stammisar :P

Idag har mest hela dagen gått åt till att hitta en kul present till Björn, blev inte en säckpipe lektion som vi velat från början, för dyrt. :(

Här kommer lite bilder från vår goda och mysiga middag på Bistro Gramofon.


2 days in school

Idag känns det inte lika jobbigt att färdas i en timme till Ayr. För det första var bussen så mycket skönare, vi fick varsinna två säten att ligga och sova i och det blir så mycket billigare än tåg, men det är inte det bästa. Det bästa är att vi faktiskt bara behöver gå i skolan på onsdagar och torsdagar!! och bara förmiddagen på torsdagen, wiee! så där sparar vi in ännu lite mer på färdkostnaderna. Plus att vår lärare i fine art kurserna sa att vi kan passa på att skissa och fota grejer när vi reser runt i Skottland och använda oss av det i skolarbetet (Happy!). Verkar vara så roliga kurser, det var så länge sedan jag var kreativ på detta sätt!

Idag hade vi på schemat "free time in Ayr" i 5 h, vilka vi (inte Björn som åkte hem till sin kära flickvänn Carolina som är här denna vecka, och inte Johan som jag inte vet har någon bra förklaring) spenderade på ett mysigt skottskt cafe och efter det hängde vi på ett annat cafe. Allt detta bara för att vara trevliga mot Robert Sutter (som höjt oss åtta till skyarna inför alla andra elever och lärare, typ för att vi är från Sverige) som gärna ville ha med oss på "social time" kl 15 på the union (kårhuset). Där bjöds det på gratis öl, mycket trevligt, annars var det inte så trevligt. Men med tanke på att vi inte ska vara tillbaka i skolan förens om en vecka så tyckte vi att vi kunde ställa upp.

Imorgon blir det mer shopping och restaurang besök med alla nio! Känns lite skumt att vi är så många från klassen på samma ställe som inte är Norrköping. Men det är väldigt skönt att vi är så många, allt känns så mycket lättare då!

Höll helt bort att glömma! Vi exotiska (höhö) svenksar kan komma att bryda the University of the West of Scotlands kommande reklammaterial. Kom fram två från deras marknadsavdeling idag och ville ta foton på oss, om vi kommer  vara med får vi veta i oktober. Vi hoppas på mycket i ersättning :)


Campus Ayr 0 - Campus Norrköping 1

Dagen började med en väldigt seg uppstigning kl 6 (5 svensk tid) Snabbt på med skrynkliga kläder och ett frissigt hår, tog en toast i handen och sprang iväg till tåget. Visade sig att det var dyrare att åka så tidigt så fick punga ut med 11 pund.  Framme i Ayr en timma senare visar det sig att campus inte alls ligger så nära tågstationen som vi trott, utan alla tar taxi dit (hej lyx) vilket inte heller var det enklaste, eftersom de flesta taxibilar var upptagna med att skjutsa skolbarnen vid den tiden på morgonen (hej lyx LYX). Men efter att ha stått i regnet i ca en halv h kom det äntligen två taxi bilar!

När vi anlänt till campus orkar vi som vanligt inte stå i kön till receptionen utan frågar oss fram till Art room vilket leder till att Alida skricker högt efter att vi ser (vad jag trodde i första anblicken var en riktig männsika) en docka i en sjuksäng (Alida kommer med bilder inom snart på detta och mer från campus, kolla länk listan). Det visar sig helt enkelt att vi hamnat på nursing avdelningen. Efter att virrat vidare bland blandade lukter och halv fallfärdiga skåp och helteckningsmattor kommer vi fram till Art room, där möts vi iaf av trevliga och ERFARNA lärare :) 

Hela campus byggnaden liknar en skola i en Highschool film, när vi gick in i matsalen var det precis som att man trädde in i filmen och i korridorerna för den delen. Enda skillnaden är väl att denna bygnad skulle behöva en ordentlig renovering (tror studenterna skulle chockas om de såg hur fint Norrköpings campus är), men de ska ju flytta till finare byggnader om ett år så turen är verkligen med oss där!  Känns som de skiter fullständigt i denna byggnad nu bara för det, inte en ända klocka går rätt. Inte nog med att  vi kommer ett år för tidigt för attfå se nya campus så har de precis  gjort om alla kurser, så vi får än en gång vara försöks kaniner wieee! vi är ju så bra på det redan! Kurserna verkar dock lovande, ska välja imorgon. Tror det komer bli dessa: Advanced Visual Creativity (mycket fine art i den kursen tydligen :P) Figurative Studies (kroki :D) och Digital Media (mycket flash och dreamweaver). Förhoppningsvis ligger alla dessa på två dagar så slipper jag punga ut med så mycket pengar på resa :)

Maten i campus matsalen var ju inte heller någon hitt, eftersom jag inte fick i mig nån särskild frukost tänkte jag att de säkert har någon god macka där, men tji fick jag! Där serverades det flottiga korvar, bacon och toast. lyckades tillslut hitta en liten smoothie och en banan. Fattar inte att de kan servera sån mat! inte undra på att folket ser ut som de gör, blekfeta med skit dålig hy.

Nu ska jag sätta mig och leta upp stipendier att söka, skulle vara härligt med lite mer i inkomst :P

PS. Ett annat plus var att man fick Burger King kuponger!!! så nu kan jag äta ute billigt!

Tillbaka på McDonalds, tillbaka på Euro Hostel (dock penthouse denna gång)

Nu sitter jag och Julia här på McDonalds igen eftersom Euro hostles nätverk vägrar ansluta till oss!  Gårdagen spenderades mest med att sitta på Offshore cafe, vårt nya stammis ställe i West End, så mysigt, trevlig personal och goda soppor. På kvällen fick Eva och Michal med oss (Julia, Anna och mig) på bio. Det blev "the boy in the striped pyjamas" jag grät genom nästan hela filmen, den var väldigt bra. Enligt Michal är det den största biografen i världen eller att den är i den högsta bio byggnaden i världen.. aja båda kändes väl lite maffigt.. Inte nog med att det mesta är friterat i detta land, så serverar de sweet(!!!!) popcorn på biografen, socker istället för salt helt enkelt, kan inte fatta att nån käkar i sig det.

Idag gick vi på Sloans market, det var en liten men någorlunda bra marknad, speciellt second hand ståndet där det innhandlades en kofta, och ståndet bredvid där en trevlig tant sålde sina hemgjorda huvudprydnader, jag Anna och Julia kunde inte motstå dessa och köpte varsin (bilder kommer snart på alla mina inhandlade fynd). Resten av dagen fortsatte i samma stil: shopping, shopping och åter shopping. Imorgon börjar skolan, eller börjar och börjar det är några introdagar så här ibörjan. Vi måste dock ta oss upp kl 6.00 imorgon för att färdas med tåget halv 8... Men färden tar en timma så det blir väl välbehövlig sömn då kan jag tänka.

Nu ska jag återgå till min alldelesförmycketsockerfyllda brownie!

Boho Glamm

Igår var vår förtsa night out klubbing! Efter att ha gått, gått och åter gått i regnet kom vi äntligen fram till Björns favorit ställe Boho.


Först poserades det i trappan på hostlet.


Boho visade upp sig från sin bästa sida med ett riktigt disco golv!




Det fortsattes med posande även i bohos trappa.

Sumering: en riktigt bra och kul första utekväll i Glasgow.

Weekend i West End

Efter ännu en oslagbar frukost med toast och hallonsylt har vi tagit oss till SYHA, Scotlands Youth Hostel Association i West End. Ett så mycket mysigare och lugnare hostel. Här ska vi stanna till på söndag. Jag, Anna och julia har tagit oss en tur i Kelvingrove park och sitter nu på ett mysigt cafe. Alida har råkat sig på en förkyling och sitter kvar i hostlets( så mycket mysigare i jämförelse med Euor hostel) lounge. West end är jättefint och mysigt, det ska bli en photoshoot i parken senare idag, efter att vi skrivit på kontrakt för lägenheten! Ikväll ska vi alla 8 svenskar gå ut och fira att vi alla hittat boende!


Julia och Anna på Offshore cafe i West End.

blogg i emelies ära

Jahopp så var man bloggare, tack vara emelie ska jag nog tillägga. Skulle nog inte börja blogga om det inte var för ditt tjat!

Nu har jag och mina 7 klasskamrater anlänt till Glasgow, Skottland! Här ska det festas, shoppas, mysas, säckpipas, upptäckas och självklart pluggas. Vi anlände i måndagsnatt, efter att ha hört på fulla svenskars skrik o babel, sett på stackars skottars förfärande ansiktsutryck av att villja döda svenskarna på en 2 h flygresa, kånkat på väskor åt alla håll och riktingar på glasgow flygplats och parkering, sprungit till en buss med all packning, trängt in oss på höjden (6 personer och 7 stora resväskor plus 7 handbagage) i taxi kom vi äntligen fram till vår kära fritidsgård till hostel. Det första vi möttes av i entren var uppklädda små 14 åringar som försökte ta sig in på hostlets pub, men neckades såklart. Maten här är väl inte den bästa, frukosten som ingår på hostlet är toast med sylt, de flesta restauranger servarar allt friterat- även en vegetarisk hamburgare, men vi har lärt oss knepen nu, frågar in i minsta detalj vad som ingår, även det som inte står med på menyn. Vi har däremot hitatt en super mysig restaurang,Bistro Gramofon, som kommer bli vårt stammis ställe, inget friterat och såå trevlig personal och atmosfär. Ligger i samma kvarter som vårt kommande boende också. Detta boende  ligger centralt i Glasgow med tillträde den 19 september. Så till dess blir det fridtidsgård men med en weekendresa i det mysiga West End. Camilla, om du möjligtvis skulle ha hittat hit så kan jag säga att du skulle bli helt till dig av all vacker arkitektur. Det är såå coola byggnader här, och tydligen ännu finare i West End, som återstår att se imorgon.

De senaste dagaran har gått åt till shopping, billig!!, lite pubande, upptäckande och slappande. Måste säga att även om jag inte alltid hör vad skottarna säger så är de OTROLIGT trevliga, vi kan inte sluta påpeka det, men inte alls på ett tillgjort och ytligt sätt utan på ett sånt där sett jag gillar :)

Nu ska jag försöka fixa till designen på denna blogg med bilder och annat!

Kram och godnatt

RSS 2.0